Monday, March 08, 2010

HAKIKAT JEMAAH KITA

Pertamanya, aku sangat berharap mudah-mudahan dengan apa yang aku coretkan ini bukanlah mengikut nafsu dan emosi. Dengan nama Allah, sesungguhnya apa yang aku lontarkan kali ini semata-mata untuk kefahaman dan gambaran yang sering bermain di fikiranku hasil tarbiyah yang kuperolehi ketika bersama sahabat-sahabat berkelana di bumi tarbiyah suatu ketika dahulu. Seandainya coretanku ini menyentuh mana-mana pihak, terlebih dahulu diri yang berteleku hina di hadapan Allah ini, menyusun ampun dan maaf kerana bukan niat untuk merobek hati dan perasaan sesiapa.

Ya, aku akui aku bukanlah insan yang benar-benar arif dan faham kepada ilmu dan konsep gerakan jemaah.Terlalu sedikit yang aku ketahui. Lantaran itu, andai terdapat kekhilafan minta diperbetulkan dengan segera. Benarlah Allah berfirman:

وما أوتيتم من العلم إلا قليلا

“Dan sesungguhnya,apa yang diberikan kepada kamu daripda ilmuku amatlah sedikit”

Ikhwah dan akhawat sekalian, apa yang kalian faham hakikat jemaah? Dan apa pula yang sebenarnya aku faham pada konsep jemaah. Tidak mustahil, kefahaman antara kita mungkin sama dan mungkin juga berbeza sama sekali. Namun, walaubagaimana berbeza sekalipun kadar kefahaman kita, tidak boleh kita menghukum sebahagian orang yang tidak sealiran dengan kita sebagai orang yang bersalah. Tidak boleh memandang remeh kepadanya. Apatah menghukum kafir kepada mereka. Haram kita menolak kehadiran jemaah dalam kehidupan. Kerana menerima kehadiran Islam adalah perkara asas dalam diri muslim dan berintimak dalam jemaah adalah suatu cabang yang tidak boleh berpisah daripada batangnya. Hakikatnya, Junjungan Mulia kita pernah bersabda:

ليس الإسلام إلا باجماعة , ليس الجماعة الا بالقيادة,ليس القيادة إلا بالطاعة

“Bukanlah dinamakan Islam melainkan dengan berjemaah, bukan dinamakan jemaah melainkan dengan adanya pemimpin dan bukanlah namanya pimpinan melainkan hanya dengan ketaatan”

Taarif Jemaah Islam

Memetik taarif jemaah Islam daripada kitab Muhawalat Tisii :

(( أن التعريف الدقيق بالحركات الإسلامية هو تلك الجماعات التي تشترك معًا في اعتبار أحد جوانب الإسلام أو تفسيراته الإطار المرجعي لها، سواء فيما يخص وجودها وأهدافها، والتي تنشط بطرقٍ مختلفةٍ من أجل تطبيق الصورة التي تراها للإسلام في المجتمعات والدول والمجالات التي توجد بها )).

) Bahawa taarif yang terperinci tentang harakah islamiyah adalah sdalah kumpulan-kumpulan yang bergabung bersama untuk menimbangkan satu aspek daripada tafsiran Islam atau rangka rujukan. Sama ada, baik mengenai hala tuju dan tujuan, yang aktif dengan cara yang berbeza untuk mengaplikasikan teori dan gambaran yang kita lihat Islam dalam masyarakat dan negara-negara serta wilayah-wilayah yang ada(

Hakikat hidup Berjemaah

Kenapa kita pada hari ini sukar untuk memahami hakikat jemaah. Bukankah hidup berjemaah itu suatu keperluan pada diri kita. Apatah lagi bila bergelar muslim dan mukmin. Hakikatnya, orang-orang yang bukan bergama Islam juga hidup dalam berjemaah. Namun jemaah mereka sangat jauh berbeza dari konsep jemaah muslim.

Jemaah adalah semata-mata satu bentukan atau wasilah untuk memudahkan dan meringankan tugasan dan kerja-kerja kita.Yang terlebih penting,adalah sebagai usaha untuk Islam dilihat sebagai satu firaq yang digeruni oleh pihak musuh dan kafir kerana hidup dalam satu pasukan dan saling bantu - membantu. Firman Allah Taala:

وتعاونوا على البر والتقوى ولا تعاونوا على الإثم والعدوان

“Dan saling bantu membantulah antara kamu dalam urusan kebaikan dan ketaqwaan,dan janganlah kamu saling bantu membantu dalam urusan dosa dan bermusuhan.”

Itulah pentingnya hidup berjemaah. Sepertimana kisah biri-biri yang hidup dalam berkelompok pasti akan selamat daripada dibaham serigala.

يد الله مع الجماعة وإنما يأكل الذئب من الغنم القاصية

Kekuatan Allah itu bersama-sama dengan jemaah.Sesungguhnya serigala itu hanya akan dapat memakan kambing yang terpisah daripada kumpulannya

Akan tetapi jika kita perhatikan sekarang terutamanya pada diri mahasiswa dan mahasiswi yang bijaksana pemikiran mereka petah pula bicaranya, sekadar melaungkan-laungkan kepentingan berjemaah dalam kehidupan kampus semata-mata. Hidup penuh dengan berjuang dan sifat memberi kepada sahabat-sahabat di sekeliling mereka. Siang dan malam dikorbankan untuk cita-cita tertinggi. Panas dan petir diredahi bersahaja. Secara peribadi, amat kagum dan puji sifat pada diri sahabt-sahabat saya ini. Sikap dan semangat juang yang amat perlu sebagai uswah dan qudwah kepada orang Islam sekalian.

Namun disebalik keghairahan itu, tidak sampai separuh pun yang mampu untuk turut berjuang bersama-sama dengan masyarakat sekitar. Kenapa kita mesra bila bersama masyarakat kampus, tetapi kekok bila bersama masyarakat umum? Kita giat dengan majlis-majlis rasmi dalam kampus tetapi mengapa kenduri dan majlis-majlis keraian bersama masyarakat sukar untuk menabur komitmen? Susah sangatkah untuk kita meringakankan mulut berbual-bual bersama jiran tetangga? Bukankah mereka juga satu jemaah yang perlu kita turut serta. Sahabat-sahabat, itu juga adalah medan tarbiyah. Bahkan inilah medan tarbiyah dan dakwah yang sebenar.Segala yang berada dalam kampus,semata-mata adalah medan untuk melatih diri kita bersama nenabur bakti dan dakwah kepada penduduk satu hari nanti. Jemaah di kampus tidak pernah retorit, tidak juga hipokrit, tetapi sebilangan kecil daripada kita yang seolah-olah menjadikannya sedemikian rupa.

Jika tarbiyah yang kita laungkan dalam kampus, di luar kampus juga perlu kita teruskan. Jika sifat memberi yang kita amalkan dalam kampus, dengan masyarakat kampus perlu lebih lagi kita memberi dengan ilmu dan pengetahuan yang kita ada. Dengan tenaga dan kudrat yang Allah kurniakan.

Rasulullah bersabda:

من أصبح لا يهتم للمسلمين فليس منهم

“Barangsiapa yang menjadi golongan yang tidak menghiraukan kepada urusan orang-orang Islam, maka dia bukan daripada orang Muslim”

Ikhwah dan akhwat sekalian, sememangnya menjadi kesalahan yang nyata amat besar sekiranya saya berpendirian bahawa jemaah itu tidak penting. Saya sangat-sangat tidak menolak kehadiran jemaah dalam hidup, malahan sentiasa terpanggil untuk terus berdiri bersama jemaah hingga akhir hidup. Akhir kata, sabda Rasulullah SAW :

المسم للمسلم كالبنيان المرصوص يشد بعضه بعضا

“Muslim dengan muslim itu seperti sebuah binaan yang kuat dan tersusun. Sebahagiannya memperkuatkan yang lain.”

Wallahua'alam.

SEMOGA BERSAMA GENERASI AL-QURAN


Zahiruddin Zainon
Petaling Jaya,Selangor

2 comments:

salafiah said...

namun kdg2 dsebabkan "JEMAAH" bisa memecahkan umat Islam krna sikap ASSOBIYAH dan Wala' yg xbertempat. . sdgkan 2k m'capai DAULAH ISLAMIYAH perlu ada kesatuan yg kukuh.. . ~mhn respon~

aqih said...

betol2....sy setuju...
disebabkan assobiyah dan wala y melampau hingga ada y lupa mtlamt perjuangan sebnar...ada y berjuang bkn lagi kerana allah dan islam tp kerana nama,pimpinan,harta dan pgkat...

nauuzubillah