Monday, March 08, 2010

Sekitar Sambutan Maulid Damansara Bestari

Salam sayang dan kerinduan untuk Jujungan Mulia Nabi Muhammad SAW penghulu sekalian alam. Mudah-mudahan kita sentiasa berada dalam kalangan umat yang sentiasa terbuka untuk beramal dengan sunnah baginda yang teragung.

Banner PMIUM yang dikitar semulaPaluan kompang anak-anak muda kawasan

Persembahan nasyid dan selawat ... sedap!

Ahhhhh...qari import kami!

Ustaz Azhar..penceramah jemputan

Semalam sempat mengikuti Sambutan Mulid Al-Rasul yanng dianjurkan oleh surau kawasan rumah saya sekarang. Alhamdulillah, masyarakat sekitar yang memahami dan masih lagi berada dalam biah untuk mengingati penghulu segala nabi ini. Saban tahun majlis ini memang diadakan. Bermula dengan perarakan sambil berselawat di sekitar flat kami ini diiringi dengan paluan kompang anak-anak kecil dan payungan bunga manggar. Selepas solat maghrib, persembahan bacaan al-Quran dan nasyid daripada anak-anak setempat. Selepas Isyak, ceramah memperingati baginda daripada Ustaz Azhar, pensyarah UIAM. Banyak maklumat-maklumat baru dan menarik yang boleh dikongsi daripada beliau.

Cuma, saya tercari-cari keterlibatan sahabat-sahabat pimpinan mahasiswa, tidak pernah kelihatan dalam aktiviti begini. Sibuk barangkali. Harap nanti antum dapat turun bersama menyumbang untuk masayarakat kita. Inikan jemaah juga.


SEMOGA BERSAMA GENERASI AL-QURAN


Zahiruddin Zainon

Petaling Jaya,Selangor


No comments: