Wednesday, June 02, 2010

oohh Kaherah..semangat hari pertama samapai...ha2

Segala-galanya kami rafaakan sembah dan syukur kepada Allah swt,akhirnya kami selamat sampai di bumi Mesir.Walaupun badan masih diselubungi dengan keletihan dek 10 jam perjalanan tanpa henti ke Kaherah,semangat yang berkobar-kobar untuk berpijak dan melihat bumi Mesir ini terus menyuburkan rasa gembira yang tidak terhingga.
Selama sebulan disini9 lelaki dan 21 perempuan,kami menginap di Asrama Melayu Abasiyyah (ARMA).Saban hari berulang alik ke Universit Ain Shams,"Fakulti Tarbiyyah".Kuliyyah bermula jam 9 pagi hingga 1 tengahari setiap hari Sabtu hingga Rabu.Manakala cuti kami pada hari Khamis dan Jumaat diisi dengan Jualah dan ziarah sekitar Kota Kaherah dan tempat-tempat yang menarik.Hampir seminngu di sini,kami di bawa menziarahi beberapa tempat yang sering menjadi tarikan pelancong-pelancong ke sini.

mesyuarat bersama Pengarah DMS,Prof.Madya.Dr Hassan Basri

Arama Abbasiyyah


Walaupon baru kali pertama berada di bumi Mesir ni,tapi rasa macam dah sebati dan selesa dengan keadaan dan suasana di sini.Banyak pengalaman-pengalaman baru yang mungkin kita tak dapat di Malaysia.Lagi terharu bila Di izinkan oleh Allah untuk menziarahi makam-makam auliya di sekitar Mesir.Apabila melihat tempat-tempat yang bersejarah seperti Piramid,Sungai Nil dan Jabal Sinai,terkenangkan peringatan-peringatan yang Allah peringatkankepada kaum terdahulu.Dan kita sekarang,menziarahi dan patut mengambil iktibar pengajaran.

makam Imam Syafie
makam Saidina Hussein

solat jumaat di masjid 4 mazhab
atas piramid
kuliyah asar di Masjid al-Azhar bersama mufti Mesir,Syeikh Ali Jumaah
peserta-peserta daurah

atas kapal layar sungai nil.

Banyak lagi tempat-tempat yang kami ziarah.Tapi tak sempat nak upload semua kotSebab masa sangat suntuk.Tambahan pula sekarang ni tengah masuk musim panas.Insyallah lepas ni,ada lagi beberapa tempat yang akan kami ziarahi dalam masa terdekat ni.Doakan keselamatan dan kesejateraan kami di sini.

3 comments:

kak muteh said...

jalan-jalan tu jangan balik tangan kosong saja hehehe..

Nawwar said...

Salam.. seronoknya aku tgk gambr kt mesir. blh ziarah maqam Imam Syafie, dgq kuliah Syeikh Ali Jum'ah. Insyaallah, ada rezeki aku plak. tp, jgn dok jaulah ja, ngaji sama dan ambik bahasa..

macik said...

ptut la bz ja gheja...
bz bejalan2 rupanya...huhu..