Monday, July 05, 2010

Imam Syafie ilmuan teragung

Peluang yang cuma seketika berada di bumi Mesir seharusnya di manfaatkan dengan sebaiknya. Begitulah kami sekumpulan pelajar-pelajar Universiti Malaya yang di hantar untuk berkursus bahasa arab selama sebulan di Jamiaah Ain Shams.Selain sibuk dengan rutin harian iaitu menjalani pembelajaran bersama doktor-doktor di Jamiaah, hujung minggu kami tidak akan lepaskan peluang untuk berjalan-jalan dan menziarahi tempat-tempat di sekitar Bandaraya Kaherah. Berjalan dan melihat adat resam serta budaya orang arab yang sangat berbeza dengan melayu. Terpalit juga rasa janggal di benak sebaik melihat Kaherah tidak seperti Bandaraya Alor Setar jauh lagi Kuala Lumpur.Tetapi itu semua bukan kayu ukurnya.Kita punya kelebihan dari sudut pembangunan, tetapi tetap ada kekurangan dati sudut yang lain. Begitu juga Mesir , walaupon kekurangan dari sudut pembangunan dizahirkan, hakikatnya sehingga kini rasanya masih belum ada mana-mana negara yang mampu menandingi kehebatan tamadun dan sejarahnya sahaja sudah cukup untuk membuktikan kehebatan tamadun Mesir suatu ketika dahulu hatta digelar "ummu al-dunia". Bahkan perkembangan ilmu islam di sana jauh meninggalkan kita di belakang. Aku lebih kagum bila melihat rakyatnya yang dididik mendekati al-quran seusia muda. Kesannya ramai di antara mereka yang bergelar al-hafiz walaupon mereka hanya bergelar pemandu.Maka tidak hairanlah lahirnya ramai ulama-ulama terbilang di sini seperti imam al-Syafie rahimahullah.

Suatu saat, kami terpilih oleh Allah swt untuk mengunjungi makam Imam al-Syafie rahimahullah yang terletak di Jabal Muqattam. Kalau berkenderaan dengan bas dari Abbasiyyah iaitu tempat penginapan kami dan sebahgian pelajar-pelajar Malaysia lebih kurang "segenih" (1 junaih). Sebelum tiba di hadapan masjid Imam Syafie,kita akan melalui "suq syafie",iaitu pasar syafie.Mungkin dinisbahkan kepada kehebatan Imam Syafie.

Kepelbagaian manusia yang berkunjung ke sini bermacam-macam.Ada yang datang untuk bertawassul, bertabarruk, talaqqi al-quran, ziarah dan sebagainya. Apa yang pasti,makam imam Syafie terletak di dalam Masjid al-Syafie. Saat terpandang pada makamnya,terasa sayu bila mengenangkan perginya seorang mujtahid dan mujaddid yang hebat pada kurun ke 2 selepas Khalifah Umar bin Abdul Aziz.Sekitar dinding masjid terhias indah dengan beberapa potong ayat al-quran,hadis nabi dan kalam Imam Syafie.

Makam Imam Syafie.Orang ramai datang bertawassul dan berdoa di sekitarnya

Ketika ini,aku teringatkan keperihalan dan peribadi Imam Syafie yang hidup dalam kemiskinan, hingga beliau terpaksa mengumpul batu-batu, belulang, pelepah tamar dan tulang untuk ditulis di atasnya. Beliau kadang-kala terpaksa ke tempat perhimpunan orang ramai meminta kertas untuk menulis pelajarannya.Seusia 7 tahun sudah tamat mengahafal ayat al-quran manakala pada usia 13 tahun sudah mampu mengingati keseluruhan kandungan dalam kitab Muwattho' karangan gurunya Imam Malik Rahimahullah.Namun Allah swt membalas kesungguhan dan ketekunan Imam Syafie dengan memberi penghormatan dan kemuliaan yang tidak terhingga.

Selepas mengembara mencari ilmu, Imam al-Syafie pulang ke Makkah membawa bersamanya hasil usahanya di Yaman dan Iraq dan beliau terus melibatkan dirinya di bidang pengajaran. Dari sini muncullah satu bintang baru yang berkerdipan di ruang langit Makkah membawa satu nafas baru di bidang fiqah, satu nafas yang bukan Hijazi, dan bukan pula Iraqi dan Yamani, tetapi ia adalah gabungan dari ke semua aliran itu. Sejak itu menurut pendapat setengah ulama, lahirlah satu Mazhab Fiqhi yang baru yang kemudiannya dikenali dengan Mazhab Al-Shafie. Selama sembilan tahun (186 – 195H) Imam al-Shafie menghabiskan masanya di kota suci Makkah bersama-sama para ilmuan lainnya, membahas, mengajar, mengkaji di samping berusaha untuk melahirkan satu intisari dari beberapa aliran dan juga persoalan yang sering bertentangan yang beliau temui selama masa itu.

Kehidupannya yang bersifat warak dan pemurah. Hebatnya amalan Imam Syafie, sehinnga beliau mampu mengkhatam al-quran 60 kali dalam solat tarawikh ketika bulan ramadhan.Antara lain lagi,

وقال : أيضا : كان الشافعي قد جزأ الليل ثلاثة أجزاء: الثلث الأول يكتب ، والثلث الثاني يصلي، والثلث الثالث ينام

Sesungguhnya Imam Syafie telah membahagikan kehidupan sehariannya kepada 3 bahagian.Sebahagiannya untuk mengarang kitab-kitab,sebahgian lagi untuk bersolat malam dan sebahgian lagi untuk tidur.

Berjumpa Makam Syeikh Zakaria al-Ansori yang terletak sebelum makam Imam Syafie.

tapak kaki nabi

Sangat besar dan agungnya Imam Syafie, beliau meninggalkan banyak kitab-kitab islam yang menjadi rujukan dan kebanggaan umat islam hingga ke hari ini. Saat-saat nazaknya Imam Syafie,beliau telah berpesan kepada muridnya Imam Muzani :

أصبحت من الدنيا راحلا وللاخوان مفارقا ولكأس المنية شاربا وعلى الله جل ذكره واردا ولا والله روحي تصير الى الجنة فأهنئها أو الى النار فأعزيها ! ثم بكى أنشأ يقول :

"aku telah hidup di dunia ini,dan dengan dunia juga aku akan berpisah dari saudara-saudaraku,
akan tiba masanya aku meneguk peritnya kematian,Demi Allah ..aku tidak tahu kemana ruh ku akan pergi...ke syurga atau ke neraka. "


Pemergian Imam Syafie menjadi kehilangan yang terbesar dalam dalam sejarah penyebaran ilmu islam.Demikian sedikit coretan tentang seorang tokoh yang hebat dalam ilmuan islam sebaik memasuki bulan Rejab.Dikatakan Imam Syafie dilahirkan dalam bulan Rejab tahun 150 hijrah dan kembali bertemu Allah pada 30 Rejab tahun 204 Hijrah..Mudah-mudahan rahmat Allah sentiasa bersama dengan kita.

Wallahuaalam.


.
1 comment:

newerehmi said...

astaghfirullah...

kasihan imam syafi'e rahimahullah... mengapa mereka membina binaan pada kuburan..

tiadalah beliau dapat mengabulkan doa-doa mereka yang bertawassul pada kuburannya... bukankah Allah Maha Dekat, mengapa tidak saja mereka meminta pada Allah..