Friday, November 04, 2011

Nak dapat mas kahwin paling murah dan mudah

Membersihkan rumah Allah itu besar ganjarannya. Hinggakan pernah Nabi kita berpesan, tahi cicak dan segala habuk- habuk yang kita bersihkan dari masjid akan menjadi mas kahwin untuk pernikahan dengan bidadari di syurga kelak.

Mudahnya nak beristerikan bidadari. Tak perlu susah payah cari puluh-puluh ribu ringit seperti sekarang hanya kerana nak dapatkan isteri yang cantik. Yang jelas, moga-moga mereka ini bakal menjadi suami pilihan di sana.

Bersempena kedatangan eiduladha, AJK masjid telah menganjurkan gotong-royong. Longkang dah cuci, Keranda lama dah kami relaikan untuk jadi kayu api. Pasung mayat lama pon dah kena bakar. Kayu-kayu lama masjid disusun rapi untuk persediaan melapangkan kawasan masjid yang akan menjadi tapak korban 4 ekor lembu lepas solat raya nanti.

Saya tak pasti berapa usia keranda tolak ni. Ada tarikh yang tertulis diwakaf pada tahun 197*... Dah lama keranda tolak ni tak guna. Walaupun dah usang, keranda ni tetap kena simpan, tak boleh dilupuskan sebab harta wakaf untuk masjid.

3 comments:

Zakiyah Zainon said...

keranda antik tu...simpan, nnt buat galeri masjid batu 17

~ZaZa~ said...

yes...muzium belakang masjid...

abah aman said...

salam,
barakallah!