Sunday, September 21, 2014

Bertunang

Buku itu Tunang saya !!!

Selepas saya  menjadi editor pengarang kepada beberapa buah buku guru saya yang telah di terbitkan di pasaran 2,3 tahun yang lepas, saya berazam untuk menerbitkan buku tulisan sendiri. Mula-mula saya cuba menulis sebuah buku  tentang "pengurusan jenazah". Tapi tak kekal lama, akhirnya tinggal pen dan kertas saja berselerak atas meja.  Buku tak juga siap. Tapi draftnya masih ada.

Setahun kemudian, saya cuba lagi nak terbitkan sebuah buku, tapi kali ini, saya cuba menterjemah kitab arab ke dalam bahasa melayu berserta dengan gambar-gambar yang menarik. Tajuknya " Petanda Kiamat Kecil dan Besar". Dah hampir separuh kitab saya terjemah, penerbit dan pencetak pun dah dapat,tiba-tiba laptop "compaq" saya mati tak hidup-hidup sampai hari ni. Apa boleh buat?!! Mungkin Allah masih belum mengizinkan untuk saya. Tapi hari ini saya gunakan kitab itu untuk kuliah maghrib di masjid-masjid .

Sekarang, selepas 3 tahun saya menjadi guru bahasa arab di MRSM, terasa untuk menulis buku aktiviti dan latihan Bahasa Arab PMR dan SPM khas untuk pelajar saya terlebih dahulu. Kalau berhasil, barulah di pasarkan di luar.  Selalu saya menilai kelemahan anak-anak pelajar saya yang lemah dalam bahasa arab. Antara sebabnya mereka sangat kurang latihan memandangkan di pasaran pun kurang buku aktiviti,buku kerja dan latihan bahasa arab.

 Nota, latihan,formula saya sudah siap kumpul. Cuma semangat masih kurang. Malas masih bertakhta. Atau mungkin juga perlu seorang pembantu peribadi untuk saya siapkan  "projek mega" ini. ^_^ Harapnya, Allah berikan saya kesempatan dan peluang untuk mula menulis dan siapkan buku tulisan saya sendiri.

Ulama - ulama silam meninggalkan kitab-kitab mereka sebagai harta dan khazanah yang sangat berharga kepada kita hari ini. Itulah harta mereka yang paling berharga. Hingga hari ini kita masih boleh mengambil manfaat daripada penulisan mereka.
Imam Syafie, Imam Ahmad, Imam Malik mengarang berpuluh kitab. Imam Tirmizi dengan Sunnan Tirmizi, Syamail Muhammadiah, Imam Nawawi dengan kitab Riyadhu salihin dan banyak lagi karangan lain, dan ramai lagi para ulama yang meninggalkan penulisan mereka hingga hari ini.

 Ya Tuhan, Izainkan saya untuk mengikuti jalan mereka !

3 comments:

HambaFaqir said...

Amin . Semoga dipermudahkan . Dan semoga pembantu peribadi tersebut tiba secepatnya (: Amin , ya rabb . Allah yusahhil alayk , ust . ^_^

sikandilhijau said...

jom duet.. baru cpt siap! ngeh3

Anonymous said...

waaaa...ustat nak tulih buku... nnt i nak satu....